De bevrijding van Nederland in 1945 in woord en beeld!
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, in september 1944, vond rond Groesbeek en bij Oosterbeek ‘Operatie Market Garden’ plaats, een spectaculaire luchtlandingsoperatie (de grootste ooit).
Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek staat ongeveer op de plek waar in de herfst van 1944 grote aantallen Amerikaanse militairen, onder leiding van Generaal James Gavin, een verrassingsaanval uitvoerden op de Duitse bezettingstroepen. Er is toen bitterhard gevochten in de heuvels bij Groesbeek, met het doel snel de bruggen bij Grave en Nijmegen in te nemen zodat de Engelsen, die bij Oosterbeek landden en de Rijnbrug bij Arnhem moesten veroveren, te hulp gesneld konden worden.
Op een grote maquette van de omgeving is goed te zien waar de knelpunten lagen, hoe de talrijke bruggen over de rivieren en kanalen bottlenecks werden en hoe dappere jongens uit verre landen moedig streden voor onze bevrijding.
In het Vrijheidsmuseum gaat het dan ook om meer dan alleen die gevechten.
In diverse thematische tentoonstellingen kun je de geschiedenis van WO II herbeleven. Van het prille begin naar het ontstaan van het Nationaal Socialisme (de Nazi’s), naar de opkomst van Hitler, de Jodenvervolging, de onderdrukking in Nederland, maar ook in Duitsland, de verschrikkingen van de bombardementen en de concentratiekampen en uiteindelijk de bloedige gevechten die leidden tot onze bevrijding en de bevrijding van Europa in 1945.
Er is ook een grote gedenkkoepel in de vorm van een enorme parachute. Daaronder staan, in dikke boeken, de lijsten van alle gesneuvelde geallieerde militairen in de Tweede Wereldoorlog.
Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is een bijzonder museum over een verschrikkelijke tijd. Het wil een waarschuwing zijn tegen fascisme en onderdrukking, tegen discriminatie en onrecht.
Het museum werkt nauw samen met het Oorlogsmuseum in Overloon en met het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek.