Nationaal Park De Groote Peel is een heel bijzonder natuurpark. Hier kun je enerzijds zien hoe er in het verleden turf is gestoken en waarom dat aan de Brabantse kant anders ging dan aan de Limburgse kant, met alle gevolgen voor de ontwikkeling het landschap. Anderzijds is het park uniek vanwege de enorme afwisseling in landschapstypen en de vele verschillende planten en vogels die hier leven. Het Nationaal Park De Groote Peel is namelijk het Mekka voor de vogelaars, omdat het één van de vogelrijkste natuurgebieden in Europa is, waar je onder meer de zeldzame geoorde fuut en grote groepen kraanvogels kunt spotten.
De landschapstypen van het park
Het is een belevenis om al wandelend over knuppelpaden, of al fietsend of kanoënd over een van de kanaaltjes de verschillende landschapstypen te leren kennen. Je kunt hier in alle rust dwalen door moerassen, struinen over uitgestrekte heidevelden of wandelen langs allerlei vaarten en plassen en (al dan niet in je eentje) genieten van de stilte en de pracht van het hoogveen.
Het veenmos in de Groote Peel
In Nationaal Park de Groote Peel groeit een wel heel bijzonder sporenplantje, namelijk het veenmos, ook wel Sphagnum of Spagnum genoemd. We kennen het allemaal wel van het gebruik in bloemstukjes. Het groeit alleen maar goed op natte en arme gronden en kan tot wel 20 keer zijn eigen gewicht aan water opnemen. Het veenmos heeft in de afgelopen duizenden jaren het hele gebied overwoekerd tot aan de bossen toe. De bodem werd daardoor nog zuurder en zo ontstond er hoogveen. In Zuid-Groningen en ook hier in de Peel zijn nog steeds delen van een ooit veel groter hoogveengebied te bewonderen. In Nationaal Park De Groote Peel zijn dat maar liefst 14 km².
Veenlijken in de Peel
Griezeligs souvenirs uit de hoogveentijd: de lijken van mensen die al dan niet per ongeluk verdronken in het moeras vergingen niet door het gebrek aan zuurstof in het moeras. De lijken werden zo bijzonder goed geconserveerd. Er zijn in Nederland al meer dan 65 veenlijken opgegraven.
Herstel van het park
Door klimaatverandering en verdroging door de verlaging van het grondwaterpeil werd het hoogveen ernstig bedreigd. Met veel geduld is er door Staatsbosbeheer en een tiental organisaties vanaf 1993 gewerkt aan herstel. Zo is het Nationaal Park De Groote Peel opgenomen in de lijst van Natura-2000 parken.
Met een gids op pad
Tips voor een bezoek: Maak aan de hand van één van de vele gidsen eens kennis met de harde leefwereld van de turfstekers. De gids zal je ook veel over de specifieke natuur en de geschiedenis van het gebied vertellen zodat je het landschap nog beter gaat begrijpen.
Avontuurlijke avondwandelingen
Misschien is het ook een optie om een avondwandeling te maken, die begint in de schemer als de laatste vogels nog te horen zijn en die eindigt in het pikkedonker als allerlei nachtdieren het van de vogels overnemen. Probeer dan bijvoorbeeld een van de verschillende soorten vleermuizen te spotten of bewonder de vele nachtvlinders. Neem voor de zekerheid wel een zaklamp mee. Er zijn meerdere wandelroutes mogelijk variërend van 2 tot 6 en zelfs 11 Km.
Het Bezoekerscentrum is prima met het openbaar vervoer te bereiken.
Neem vanaf NS station Weert bus 370 richting Venlo en stap uit bij halte Meijelsedijk/Moostdijk.
Met de auto rijd je naar Moostdijk 15 in Ospel, waar voldoende parkeerruimte is. Er is een winkel waar o.a. streekproducten te koop zijn. Er is ook horeca aanwezig.
Natuurpark in Limburg met grote cultuurhistorische waarde
Van turfwinning naar vogelrijkdom
Weids en waterrijk hoogveengebied met bezoekerscentrum