Breng een bezoek aan twee van de mooiste parken van Nijmegen. Je ervaart hier bijzondere vergezichten en je ziet Romeinse restanten, er is een prachtig groot nieuw museum, de binnenstad van Nijmegen is op loopafstand en de parken bieden je even een erg ontspannen afwisseling.
- Als beloning krijg je een on-Nederlands spectaculair uitzicht op de Waal, de Betuwe en de Veluwezoom
- Te zien zijn: Barbarossa-ruïne, St. Nicolaaskapel, Groene Balkon, Belvédère
- Parkeren: Parkeergarage Kelfkensbos. (€ 2,70 p u. Dagkaart € 8,-)
- Lopen naar Valkhof: ca. 2 min. Toegang park: gratis
- Leuk voor gezinnen met kinderen..
Locatie Hunnerpark & Valkhofpark
De twee parkjes worden gescheiden door de Voerweg die naar de Waalkade loopt. Samen vormen ze een klein stadspark, gelegen op een van de zeven heuvels waarop Nijmegen is gebouwd en bevatten ze de oudste restanten van de (waarschijnlijk) oudste stad van Nederland.
Benodigde tijd voor een bezoek
Benodigde tijd: ca. 30 min. Met bezoek aan de Belvédère ca. 60 min. In combinatie met een bezoek aan museum De Bastei: een dagdeel. In dat geval loop dan na “Het Groene Balkon” iets terug langs de St. Nicolaaskapel en ga dan rechts de trappen af. Neem beneden de lift terug.
Per auto naar Hunnerpark en Valkhofpark
Als je van Arnhem komt neem je na de Waalbrug de eerste mogelijkheid rechts en dan nogmaals rechts richting stadscentrum. Na zo’n 200 m zie je rechts de ingang van Parkeergarage Kelfkensbos,
Vanuit de parkeergarage loop je via de monumentale brug over de Voerweg zo het park in. Ga daar schuin rechtsaf. Je komt dan bij de overblijfselen van wat eens de Maartenskapel was, maar die meestal “de Barbarossa-ruïne” wordt genoemd.
Hier liet de Rooms keizer Frederik Barbarossa in 1155 een groot kasteel bouwen waarvan deze ruïne het laatste restantje is. Het kasteel zelf werd in 1796 gesloopt. De bouwresten, vooral bestaande uit tufsteen, zijn in de 19e eeuw elders hergebruikt in vele gebouwen o.a. in Amsterdam. Deze kapel en de St. Nicolaaskapel links van je mochten blijven staan.
De Nicolaaskapel en het prachtige uitzicht over de Betuwe
De achthoekige Nicolaaskapel in het Hunerpark is gebouwd naar het voorbeeld van de Dom van Keulen, nl. achtkantig. De kapel is echter meestal gesloten, maar wordt veel gebruikt voor bruiloften. Vaak mag je dan wel even binnen kijken en de enorme maquette van het kasteel van Frederik Barbarossa bekijken. Loop daarna ietsje door naar het “Groene Balkon” vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de Betuwe, de meanderende rivier de Waal en de Ooijpolder. Op de ballustrade staat de tekst:” HIC STETIT HIC FRENDENS AQUILAS HIC LUMINE TORVO CLAUDIUS ULTRICES VIDIT ADESSE MANUS. “
(“Hier stond hij, hier zag hij knarsetandend de adelaars, hier zag Clausius met grimmige blik de wrekende legers naderen”.)
“Hij” is Claudius Civilis, de aanvoerder van de Bataven tijdens hun opstand tegen de Romeinen in 69 na Chr.. De tekst is van onze eigen Constantijn Huygens.
Wil je meer zien, loop dan via het park terug naar de brug en ga links naast het museum omhoog naar de Belvédère, een uitkijktoren uit de Middeleeuwen voor een nog adembenemender uitzicht. Op het plein voor het Valkhofmuseum zie je een kunstwerk in de vorm van een zonnewijzer, gebaseerd op een Romeinse Godenpijler die hier op deze plek bij de bouw van het museum is gevonden.
De originele pijler, die waarschijnlijk aan keizer Tiberius was gewijd, kun je binnen bewonderen.
Via een kronkelend pad kom je tenslotte bij de Belvédère, een voormalige wachttoren gebouwd in 1450.
Het zou de Hertog van Parma zijn geweest, die ruim 100 jaar later de toren beklom en uitriep: “Bel vedere” (Prachtig Uitzicht). Daarom zou de toren nu nog zo heten, i.p.v. de oorspronkelijke naam Hoendertoren. (In het Nijmeegs dialect: Hunertore. ) Er is nu een restaurant in gevestigd voor feesten.
Vanaf de top van de heuvel waarop de Belvédère staat heb je een schitterend uitzicht op de Ooijpolder en de vele steenfabrieken.
Je kunt de ijstongen van de gletsjers die ca. 15.000 jaar geleden al die grond voor zich uitduwden uiteraard niet meer zien, maar het kost je vast weinig moeite om het je voor te stellen. In het vlakbij gelegen museum De Bastei (zie aldaar) leer je daar nog veel meer over.
Bij goed weer kun je hier zelfs ’s-Heerenberg en de brug bij Emmerich (D) zien.
Vergeet ook niet naar beneden te kijken. Daar ligt ’s zomers het prachtige stadswapen van Nijmegen gemaakt van wel 10.000 bloemplanten: een dubbele zwarte (sabel) adelaar in een blauw (azuur) veld. Aan beide zijden houdt een leeuw het schild vast. De een donker geel (sabel), de ander licht geel (goud). De Romeinse naam voor Nijmegen lees je er onder.
Er staat daar beneden ook een Duits antitankkanon dat dood en verderf zaaide bij de slag om de Waalbrug in september 1944 toen de geallieerden de brug wilden veroveren op de Duitsers. Van de 500 Duitse soldaten sneuvelden er zo’n 300. 60 mannen werden krijgsgevangen genomen. Slechts 1/3 wist te ontkomen.