Hier vertrokken treinen met Joden naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor!
Een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork is zeker geen leuk daguitje. Maar wel een leerzaam en nuttig bezoek waar je stilstaat bij de inktzwarte periode uit de Tweede Wereldoorlog en ziet wat er tot 1971 nog met het kamp werd gedaan.
1940-1945
Bekijk en leer in ‘Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe’ hoe gruwelijk de vervolging van voornamelijk de Joden, Sinti en Roma was in de Tweede Wereldoorlog. In mindere mate werden ook verstandelijk gehandicapten, homoseksuelen en andersdenkenden naar Kamp Westerbork gebracht om op transport gezet te worden naar Polen. Vanaf Kamp Westerbork vertrokken er volle treinen met gevangen, vrouwen, kinderen en mannen, naar het Poolse vernietigingskamp Auschwitz en treinen naar de gaskamers van Sobibor in oost Polen. Kamp Westerbork was in de Tweede Wereldoorlog dus een doorgangskamp en voor de meeste mensen die hier arriveerden, het begin van een gruwelijk einde in Polen.
Periode 1945 -1971
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 werden hier landverraders, SS'ers en collaborateurs ondergebracht. Bizar was, dat er toen nog joden in het kamp waren die anders op transport naar Polen waren gegaan. In de periode 1948-1949 was Kamp Westerbork een militair kamp en vanaf 1950-1971 werd het kamp bewoond door Molukkers die uit Indonesië waren overgekomen.